Budaörsi ingatlanpiac

Rólunk

Rólunk

Eladó budaörsi és törökbálinti házak és lakások.


VÁLTOZÁSOK,MELYEKRŐL TUDNIA KELL!

Új év, új elhatározások, új építésű ingatlanok!

2016 szeptemberében ismét változtak a CSOK feltételek.
Dr Tóth Tamás az Okoshitel Kft Igazgatója foglalja össze, amit érdemes átolvasni amennyiben ingatlan vásárlásán gondolkodik!

A 2016. szeptemberében bevezetett CSOK változások hatása a gyakorlatban

 1. Bevezetés

2015. végén nagyot szólt a korábbi szocpol/LÉT átalakítása családi otthonteremtési kedvezménnyé (CSOK-ká), csakhogy már az első pár hónapban kiderült, mennyi gyakorlati nehézség akadályozza az igénybevételét. Ezek jelentős részét sikerült aztán a 2016. szeptemberi rendelet módosítással kiküszöbölni. Hogy mik voltak ezek és melyik mit jelent a gyakorlatban, azt foglaljuk össze itt most közérthető formában az alábbiakban.

II. Az egyes változtatásokról

1. életkori szabályok változása

 Szeptemberig csak a nappali tagozatos felsőfokú tanulmányokat (OKJ nem ide tartozott!) folytató 25 év alattiakat lehetett eltartott gyerekként figyelembe venni a háztartás létszámának és így az igényelhető támogatás összegének meghatározásakor. Ez részben technikai nehézségeket okozott, mert pl. nem volt benne a jogszabályban, hogy ha valakit már felvettek mondjuk júniusban, de még nem kezdte meg a tanulmányait, viszont a szülei épp e kettő között nyáron szándékoztak beadni a CSOK kérelmüket, akkor őt most minek is kellett tekinteni? „Vicces” volt az is, amikor egy 3-4 gyerekes család minden gyerek után a sok egyében felül még iskolalátogatási igazolások után is rohangált, esetleg többször is, mert elsőre nem olyat adtak ki, mint kellett volna vagy épp már lejárt valamelyik időközben. Másrészt viszont sokakat kizárt a CSOK-ból, holott a gyakorlatban nagyon sokan még 25 éves korukig a szüleikkel laknak, akár folytatnak felsőfokú tanulmányokat, akár nem. Ezért az a könnyítés, hogy 25 év alatti, a támogatott személyek (tipikusan szülők) háztartásában élő minden leszármazó gyerekként vehető figyelembe a CSOK-nál, lényegesen leegyszerűsítette az igénylést és bővítette a szóba jöhető családok körét. Az már más kérdés, hogy mennyire igazságos az, ha egy 24 éves friss diplomás pályakezdő után is megigénylik, aki aztán rá pár évre saját jogon megint így jár le, de ez legyen a jövő problémája.

2. társasházi beruházásoknál már a használatbavételi előtt meg lehet igényelni 

 1.  Szeptemberig úgy szólt a jogszabály, hogy csak már jogerős használatbavételi engedéllyel rendelkező lakásra lehet megigényelni a CSOK-ot, ami számos gyakorlati nehézséget okozott új építésű társasházi lakások vásárlásakor. Az építkezéseknél nem volt ezzel gond, hiszen azoknál az a természetes, ha valaki az építkezés valamely szakaszában igényli meg, de vásárlásnál ez a kitétel azt jelentette hogy

  1. csak az épülő ingatlan befejezése után lehetett egyáltalán elindítani a hitel-és CSOK kérelmet (ha hitel is kapcsolódik hozzá, akkor azt sem lehet előbb), emiatt csak az átadásra derült ki, megkapja-e a vevő azokat, miközben az eladó sem lehetett nyugodt, hiszen úgy kellett véglegesítenie a lakást, hogy nem lehetett biztos abban, hogy a hitelből ill. a CSOK-ból fizetni szándékozott vételárrészletek be fognak-e folyni? Márpedig egy 10+10 milliós esetnél a 10 milliós támogatás meglévő gyerekeknél vissza nem térítendőnek számít mindenképpen, viszont ha valami miatt mégsem jár, akkor elég nagy összegű már ahhoz, hogy ne lehessen olyan könnyedén pótolni

  2. ahelyett, hogy birtokba adásra már fizetni tudott volna a vevő, még izgulhatott, hogy megkapja-e a finanszírozást, ami miatt nem biztos, hogy beköltözhetett a fizikailag már kész ingatlanba,

  3. sokan csak úgy tudtak elindítani egy új lakás vásárlást, ha előtte egy másik ingatlanra (már ha volt) szabad felhasználású hitelt vettek fel az új építésű lakás első részleteinek kifizetéséhez, ami megfelelő másik fedezetet és elegendő jövedelmet feltételez

  Vagyis vevőnek és eladónak is jókora kockázatot kellett vállalni szeptemberig azzal, hogy csak a végén dőlhetett el a vevő CSOK (és esetlegesen) hitelképessége, előbb nem. Fontos sajátosság ugyanis a CSOK-nál, hogy egyetlen bank sem vállalja hivatalosan a CSOK-képesség megvizsgálását előre, azt csak a teljes dokumentációs csomag beadása után tudja elbírálni. Hitelnél ez nem feltétlenül van így, a hitelképességről meg lehet akár előre is bizonyosodni, de CSOK-ról sehol sem, így ez minél nagyobb összegű és minél nagyobb részét képezi az önerőnek, annál nagyobb kockázati tényezőt is jelent egyben. Ezt jelentősen csökkentette a módosítás, de teljesen nem szüntette meg. 

 • 3. osztatlan közös is jöhet most már 

 •  Szeptemberig szintén rengeteg fejtörést és gyakorlati problémát okozott az új építésű ingatlanoknál is gyakran előforduló osztatlan közös jelleg. Különösen új építésű ikerházaknál és kis lakásszámú társasházi beruházásoknál gyakori, amit szeptemberig csak azzal lehetett kiküszöbölni, hogy ha eleve jelezték a banknak a majdani társasházzá alakulást. A szeptemberi módosítással ez a kényszer megszűnt, elfogadott lett CSOK-szempontból is (a hiteleknél ez már régebben is így volt) az osztatlan közös tulajdonú ingatlanoknál alkalmazott ún. használat-megosztási megállapodás, amivel jogilag elválaszthatóak lettek az egyes tulajdonosokhoz tartozó ingatlanrészek a nélkül, hogy azok az ingatlan-nyilvántartartásban is így szerepeltek volna.

  Ez is tehát lényeges egyszerűsítés és könnyebbség, hiszen ha eddig vett valaki egy osztatlan közös tulajdonú telket másodmagával vagy egy ilyenen építkező beruházó lakását nézte ki, akkor a CSOK miatt kénytelen volt mindenki elfogadni a társasházzá alakítást és ha ez nem találkozott mindenki egyetértésével, akkor le is mondhatott róla.


  4. csak a támogatott személyek lehetnek tulajdonosok és senki más nem

  Szeptemberig az volt az előírás, hogy a támogatott személyek (ezek jellemzően az igénylők szoktak lenni, nem beleértve az eltartottakat) legalább 50%-os tulajdonosok legyenek az építendő vagy vásárlandó új ingatlanban. Ki más jöhetett itt még tipikusan szóba? Testvér vagy velük költöző nagyszülő jellemzően. Azóta viszont már ők sem, ugyanis csak a támogatott személyek lehetnek tulajdonosok és mindkettejüknek annak kell lenniük, nem elég az egyiknek. Az viszont tetszőleges, hogy milyen arányban azok.


  5. saját cég viszont nem építheti

  Szeptemberig nem volt egyértelmű, hogy saját vagy közeli hozzátartozó cége is építheti-e a CSOK-ból finanszírozandó ingatlant, a módosítással ez a lehetőség egyértelműen bezárult.


  6. már megfizetett építési költségre is év végéig

  Sokak számára fontos átmeneti szabályként vezették be 2016. december 31-i határidővel azt a lehetőséget, ami alapján azok is megigényelhették a CSOK és ÁFA visszatérítést, akik ezt 2016. szeptembere előtt már megtették, de egészben vagy részben azért nem kapták meg őket, mert már túlságosan előrehaladott volt az építkezés, vagyis a jogszabály logikája alapján már nem volt mire. Ez a logika fennmaradt és most már ez az átmeneti rendelkezés is megszűnt, tehát CSOK-ot, CSOK-os hitelt és ÁFA-t csak az építkezés azon szakaszára lehet kérni, ami még nincsen kész.


   

  1. Összefoglalás

  Minden változtatás logikus és előremutató volt szeptemberben, jelentősen megkönnyítve és leegyszerűsítve az igénylést, kibővítve a szóba jöhető ingatlanok és igénylők körét.

   Dr. Tóth Tamás

 • Okoshitel Kft

 • Ügyvezető Igazgató

 

VAN-E MÉG SZEZONALITÁS AZ INGATLANPIACON? KÖLTÖZÜNK-E TÉLEN?

 

Sok évvel ezelőtt még éreztük a szezonalitást, és aki nem ezen a piaci szegmensen dolgozik, még mindig úgy gondolja, hogy a mai napig a tavasz és az ősz „viszi a pálmát”!
Azonban mostanság (és azt elmúlt pár év is ezt bizonyítja,) az érdeklődés folyamatos.

Minek köszönhető a változás? 
A mai világ ritmusához alkalmazkodva megváltoztak a vevői szokások. 
Bármikor kaphat valaki egy új állást távol a jelenlegi lakóhelyétől. Van, akik elválnak, van, akik házasodnak. Gyerekek születnek vagy már költöznek el otthonról. Szülők költöznek közelebb a gyerekekhez vagy fordítva. 
Ráadásul már a telek is lassan mediterrán jelleget öltenek, csak egy pár nap hátráltatja esetlegesen a költözést. Havat pedig lehet, hogy csak képekről fogunk látni?

A technika fejlődésével olyan anyagok jelentek meg az építőiparban, melyek zordabb körülmények között is „működnek”. A gépek is segítenek, például ha egy páraelszívót, hőlégfúvót alkalmaznak, hidegben is lehet belső felújítást végezni.

Az építési vállalkozók közül sokan az év elején vásárolnak telket, hogy a tervezés, hivatalos eljárások után tavasszal el tudjanak kezdeni építkezni. Azonban a komolyabb tőkével rendelkező vállalkozók egész évben lecsapnak a jó lehetőségekre.

FENTI OKOK MIATT IS JAVASOLJUK AZ INGATLANUK ÉRTÉKESÍTÉSÉN GONDOLKODÓKNAK, HOGY NEM KELL A TAVASZ ELSŐ NAPSUGARAIT MEGVÁRNI. 
Sokszor a családi házak tulajdonosainak aggálya az őszi-téli értékesítés. Higgyék el, amennyiben van egy szép felvételük a kert nyári „ruhájáról” és ezt megmutatják az érdeklődőknek, majdnem olyan hatást érnek el, mintha a teljes pompát látnák. Javasoljuk, hogy egy ilyen szép képet a kertről tegyenek fel a falra vagy a polcra a többi kép közé. Higgyék el, észre fogják venni a vevő jelöltek és nagyon pozitív a visszajelzésük, ha ilyen képet látnak. Akinek ebben az időszakban kell ingatlant vásárolni, annak ilyenkor úgyis a lakás az első, a kertnek leginkább a mérete érdekli.

A jó ár-érték arányú ingatlanok térségünkben bármikor új gazdára találnak. Ebben segít nagy ügyfél adatbázisunk is. Egy új, ingatlanra szóló megbízás esetében azonnal kiértesítjük az adott paraméterekkel ingatlant vásárolni szándékozó ügyfeleinket.

Sokan úgy gondolnák, hogy az ünnepek alatt sem dolgoznak kollégáink. Tévedés! Nagyon sok érdeklődő ép’ ezen időszakokat tudja kihasználni ingatlan keresésre.

Egyes jogszabályi változások pedig még nagyobb löketet adnak az ingatlanpiaci érdeklődésnek (pl. 2016. év elején az új CSOK).

A bérlemények iránt is egész évben van kereslet. Ezt a térséget, Budaörs, Törökbálint, Diósd, Érd, nem igazán érinti a diákok nyár közepe-vége felé esedékes rohama, hiába vagyunk közel Budapesthez. De a bérlő jelöltek folyamatosan keresik a bérleményeket. Ráadásul mi szűrjük is a jelölteket, biztonságosabbá téve a bérlést.

Összességében elmondhatjuk, hogy egész évben intenzíven foglalkozunk mind a vevői, mind az eladói oldallal. Tendencia manapság, hogy az érdeklődők kevés szabadidővel rendelkeznek, sajnos még ilyen fontos döntés meghozására is. Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen fordulnak megbízható ingatlanközvetítőhöz, mert itt egy helyen találnak nagy kínálatot, ráadásul „élő” ingatlan kínálatot. Sokan panaszkodnak arra, hogy a magánhirdetők elfelejtik törölni hirdetéseiket, amikor azok már nem aktuálisak és a rengeteg felesleges telefonhívás lelombozza az érdeklődőket. Ráadásul a jó ingatlanközvetítők csak olyan ingatlanokat ajánlanak ki az érdeklődőknek, melyek megfelelnek elképzeléseiknek, ezzel is sok időt takarítva meg.

Az évnek csupán az iskolakezdés előtti 2 hete és a Karácsony és december közötti időszakában „lanyhább” az érdeklődés.

Mivel Magyarországon az emberek életük során csupán 1-3 ingatlant vásárolnak/ adnak el, nincsenek tisztában az ügymenettel. Ebben is nagyon szívesen segítünk, hívják az Önöknek szimpatikus referensünket!

_________________________________________________________________________________

 

 

FRISS!!!! 2016. SZEPTEMBERÉBEN ismét elbeszélgettünk az ingatlanpiaci helyzetről a Budaörsi Városi Tévében L. Dézsi Zoltánnal a Budaörsi Ingatlanszövetség tapasztalatait alapul véve

 

A beszélgetés a 13. perctől indul:

https://bvtv.hu/archivum/2016/2016-09-19-varosi-magazin.html

A budaörsi és környékbeli ingatlanpiaci helyzetről kollégáinkat is kérdezheti, amennyiben bármelyik tagirodánkba betér.

_______________________________________________________________________________

 

Mi történt eddig az ingatlanpiacon?

 

Aki csak televíziót néz, vagy rádiót hallgat kizárólag azt hallja, hogy dübörög az ingatlanpiac.

Azt azonban már nem fejtik ki, hogy melyik szegmense. Ezt a hiányt próbáljuk most pótolni.

 

Lássunk pár általános, országos információt először. Érdemes végigolvasni a KSH hivatalos információit.

 Forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/jel/jel1603.pdf

 „Lakásépítés és lakáspiaci árak

 2016 I. negyedévében 1407 új lakás épült, 10%-kal kevesebb, mint 2015 I. negyedévében. A használatba vett lakások száma a megyei jogú városokban 37%-kal emelkedett, a többi településtípusban csökkent, legnagyobb mértékben a községekben (41%). Az építési hatóságok által kiadott új lakásépítési engedélyek és az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentések17 együttes száma 4765-re emelkedett, ez kétszer annyi, mint egy évvel korábban. Minden településtípusban nőtt az építési kedv, a megyei jogú városokban közel két és félszeres a növekedés. 

Az építtetői kör összetétele kissé módosult az előző év azonos időszakához képest: a természetes személyek által épített lakások aránya mérséklődött (56-ról 49%-ra), a vállalkozások által építetteké nőtt (44-ről 50%-ra). Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya csökkent (54-ről 45%-ra), az igény a többszintes, többlakásos épületek felé tolódott el, arányuk 25-ről 48%-ra emelkedett.

 

Az I. negyedévben a használatba vett lakások átlagos alapterülete 96 m2-re mérséklődött, ez 4 m2-rel kevesebb, mint egy évvel korábban.

 

Január–márciusban – többségében avulás következtében – 420 lakás szűnt meg, 20%- kal több az egy évvel korábbinál.

 

2015-ben tovább élénkült az ingatlanforgalom: a lakáseladások száma megközelítette a 120 ezret. Az egy évvel korábbi, hasonló feldolgozottsági szintű forgalom alapján az I– III. negyedév átlagosan 18%-os piaci bővülését az év utolsó negyedévében már kisebb, 2%- os emelkedés jellemezte. Az értékesített lakások zöme továbbra is használt lakás volt, eladásuk gyorsan bővült, miközben az új lakások értékesítése továbbra is stagnált (az eladott lakások mintegy 2%-át tette ki). A használtlakás-árak 2014 I. negyedéve óta emelkednek, 2015 IV. negyedévében azonban lassulás volt tapasztalható. Az I–III. negyedév gyors emelkedése következtében az árak szintje jelentősen meghaladta az előző év azonos időszakit, 2015 IV. negyedévében egy átlagos használt lakás 12%-kal került többe, mint egy évvel korábban. Az új lakások áralakulását nagyobb ingadozások jellemezték: a 2015 III. negyedévéig tartó emelkedés után a IV. negyedévben 1,8%-kal mérséklődtek az árak, ennek ellenére ekkor már 9%-kal többe került egy új lakás, mint egy évvel azelőtt. 2015-ben a használtlakás-árak éves szinten számított emelkedése 12, az új építésű lakásoké 6,7%-os volt a 2014. évihez mérten.

 2015-ben egy használt lakás átlagos ára 11,3 millió forint volt, 1 millió forinttal több, mint az előző évben. Az eladott lakások átlagára leginkább Budapesten emelkedett, itt egy használt lakás átlagosan 16,9 millió forintba került, 2,4 millió forinttal többe az egy évvel korábbinál. A megyeszékhelyeken az átlagár 10,2, a városokban 9,4, a községekben pedig 6,2 millió forint volt, mindenütt meghaladta az egy évvel korábbit, de az áremelkedés mértéke a kisebb települések felé haladva egyre alacsonyabb. Az agglomerációkon kívül eső községekben egy ingatlan átlagosan 4,3 millió forintért cserélt gazdát, ez 300 ezer forinttal több, mint az előző évben. Az általános drágulás ellenére az árak csak Budapesten és a megyeszékhelyeken haladták meg a 2008. évieket. „

Budaörsön, az év elején, szinte roham indult az építési telkekért. Főleg a beruházok keresték az ikerház vagy többlakásos társasház építésére alkalmas telkeket. A nagy kereslet a CSOK és a bevezetett 5%-os ÁFA-nak volt köszönhető.  Mind a CSOK-tól, mind az ÁFA csökkentéstől azt várták, hogy egyrészt kifehéredik az építőipar, illetve több beruházás indul és ez új munkahelyeket generál valamint azt, hogy sok család jut kedvező feltételekkel új lakáshoz. Azonban a CSOK megadása nagyon nehezen indult, kevesen kapták meg és a +10MFt kedvező hitel felvétele is szigorú feltételekhez kötött.

Az ÁFA csökkentés hatására várták az új építésű ingatlanok árának csökkenését is, azonban arra, hogy az ÁFA csökkenés hatása megmutatkozzon az eladási árakban is, még várni kell.

Budaörsre levetítve az új építésű ingatlanok árai nem változtak negatív irányban. Sőt! Mivel egyre kevesebb az építésre alkalmas telek és egyre drágábban tudják megvásárolni a befektetők, az új építésű ingatlanok árai is nőnek. Míg 2-3 évvel ezelőtt egy 100-120nm-es ikerházi lakást 35-40MFt között meg lehetett vásárolni, ez az ár napjainkban 45-55MFt. A kiemelt területeken (pl. Farkasréti út felett) egyes egyedi tervezésű ikerházi lakásokat már 80-100MFt körül is kínálnak.

A KSH statisztika országos adatait nézve, a 2015. évi használtlakás ár növekedés tendenciája Budaörsön is nyomon követhető. Az I-III. Negyedévben mutatkozott a legnagyobb áremelkedés, mely a IV. negyedévre elérte tetőfokát és az árak stagnálni kezdtek. Az áremelkedés nagy nyertesei a panellakások voltak, a tégla építésű lakások ára is növekedtek, de nem akkora mértékben, mint a panellakások ára.

Budaörsi használt lakás 

2016. I. negyedévére a panellakások árai a 2015. évi árakhoz képest csökkentek. Az az 51nm-es panellakás, mely 215-ben 18-19,5MFt között talált új gazdára, 2016-ban 17-18,5MFt között mozog. Természetesen a nagyobb lakóterületű (63nm, 71nm) panellakások még mindig 20MFt felett kelnek el. A legkeresettebbek a 4 emeletes házak első és második emeleti lakásai, de ebből a típusból található a legkevesebb a piacon.

A használt családi házak árának növekedése nem jellemző Budaörs ingatlanpiacára.

Budaörsi használt ház

Egy pici szegmensének ára emelkedett, mely a Budaörs belvárosára jellemző, JÓ ÁLLAPOTÚ, 60-100nm körüli, saját kertrésszel rendelkező sorházai/házrészei.

Az új építésű 50MFt felett meghirdetett családi házak eladása még mindig több hónapot vesz igénybe, természetesen az eladási idő az ár-érték aránytól is függ.

Ebben az árkategóriában a leendő vevők igyekeznek a legtöbb ingatlant megnézni és számukra a legjobb fekvésű és legjobb ár-érték arányú ingatlant választani. Ez a folyamat számukra is több hónapot jelent.

A több éve hirdetett, akkor túlárazott családi házak, most kezdik beérni árukat.

Bár Budaörsön nagy az igény az új építésű társasházi lakásokra, a helyi építési szabályzat előírásai és a nagyfokú beépítettség miatt az utóbbi években csak pár, 4-8 lakásos társasház épült.

Budaörsi új építésű társasház

Budaörsön az értékesítés céljára épült lakások száma utoljára a 2008, 2009-ben volt jelentős. A budaörsi lakásállomány 2008-ban 10269 db volt, mely az előző évhez képest 4,8%-os növekedést jelentett. A megelőző években ez a növekedés évi 0,8-1,8% között mozgott. (A 2015. évre vonatkozó adatok 2016. novemberétől lesznek elérhetők.)

A nem lakóingatlanok vonatkozásában Budaörs keresett a vállalkozások körében is.

Folyamatos a kereslet a főútvonalon elhelyezkedő kiadó irodák és üzletek iránt. Ilyen típusú ingatlanokból kevés van a piacon. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy a bérlők hosszú távon maradnak bérlők.

A kiadó irodák közül az alacsonyabb árkategóriára van nagyobb kereslet. Azonban új piaci szegmenssel is bővült a kiadó irodák piaca, a komplett szolgáltatást nyújtó ( bútorozott, portaszolgálatos, korlátlan üdítő/kávé fogyasztást biztosító, stb) magas minőségű ingatlanokat kínáló irodaházakkal.

Budaörs, 2016.06.15.

Vágner Adrienn

_________________________________________________________________________________

JÓ A CSOK, DE MIRE?

Nézze meg a Budaörsi Városi TV riportját, melyből fontos információkhoz juthat a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről!

13. perctől kezdődik a beszélgetés.

https://bvtv.hu/archivum/2016/2016-04-13-varosi-magazin.html

 

 

 

A budaörsi ingatlanpiac 2016 elején

Csúcson a panellakás árak, hiánycikk az új építésű társasházi lakás, nehéz jó adottságú építési telket találni, CSOK - röviden a mostani helyzetet így jellemezhetnénk.

Budaörs népszerűsége az ingatlan keresők között töretlen. Nagyon jó a tömegközlekedés , nagyszerű az ellátottság, dimbes-dombos a táj.

Sokan szeretnék itt felépíteni álmaik házát, de a jó formájú, jó adottságú telkek nagyon elfogytak. Mivel kevés a telek és nagy a kereslet az árak felszöktek. Egy minimum 16m széles, közműves építési telek már 30MFt környékén kezdődik. Domboldalon, ha panorámás adottságú már 35Mft-ot kell minimum fizetni egy 750-1000nm-es telekért. A legdrágább része Budaörsnek a XI. kerületből a főútvonalon belépve, a jobb oldali rész, a Farkasréti út felett, itt a telkek 55-75Mft-ért cserélnek gazdát.

 

A helyi építési szabályzat miatt többlakásos társasház elhelyezhetősége Budaörsön területileg nagyon korlátozott (elsősorban főútvonalak mentén), de ez a rész is sűrűn beépített, nincsenek foghíjas telkek, pedig új építésű társasházi lakást sokan vásárolnának.

Az építési vállalkozók építési kedve megnőtt, de a megfelelő telkek hiányában nehezen indulnak meg az építkezések. A magas telekárak miatt ma már egy 120-140nm-es új építésű ikerházi lakás 55M feletti áron kerül meghírdetésre.

 A múlt év második felének és az idei év első hónapjainak abszolút nyertesei a panellakások. 2 évvel ezelőtt egy 51nm-es, normál állapotú panellakás 10-12MFt között cserélt gazdát. Ma már nem ritka a 18MFt-os vételár sem. A nagyobb panellakások, négy emeletes épületekben 22-23MFt körül kelnek el.

Kevés az eladó tégla építésű lakás, pedig a kereslet ezek iránt is nő. A négyzetméter árak függően a társasház elhelyezkedésétől és nagyságától 310-500eFt között mozognak.

A CSOK bevezetésével nagyon sokan keresnek meg bennünket, szeretnének végre saját ingatlanhoz vagy nagyobb élettérhez jutni. Az év elejei hatalmas káosz kezd egy kicsit kitisztulni, amikor is majdnem naponta változtak az igénybevétel feltételei. A bankok azonban még most is nagyon óvatosan kezelik ezt a kérdést.

A 300 nm alatti ingatlanok építése már nem kötött építési engedélyhez, azonban a különböző hivatalok különböző módon értelmezik a jogszabályokat, ezen a területen sem tökéletesen tiszta még a kép.

 

Irodáink referensei az Önök rendelkezésére állnak, segítenek megtalálni a megfelelő ingatlant (lakóingatlant és/vagy vállalkozási céljainak) valamint biztonságban segítik végig az eladási/ kiadási folyamatban!

Több, mint 900 ingatlan megbízásunk nagy része kizárólagos megbízás, így csak irodáinkban elérhető.

Honlapunkon válasszon referenseink közül és kérjen ingyenes konzultációt!

2016.03.

MI JELLEMZŐ A BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓ INGATLANPIACÁRA?

                                           

A fenti kérdésre Máté Péter a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének újságírója kereste a választ:

A KSH 2015 első negyedéves számai alapján a portfolio.hu arra a következtetésre jutott, hogy az országos trend ellenére – miszerint csaknem mindenhol emelkedik az ignatlanok ára, és a lakáspiaci tranzakciók száma – a budapesti agglomerációban és a Pest megyei településeken ezek a mutatók jóval elmaradnak az országos átlagtól, illetve a 2008-as adatoktól. A MIOSZ-nál úgy gondoltuk, hogy érdemes a száraz számok mögé is nézni, ezért megkerestük azokat a MIOSZ-os tagirodákat, akik a környéken tevékenykednek, hogy elmondják ők miként látják a helyzetet. A témával fogalalkozó első cikkünkben Vágner Adriennek (MAX Ingatlan – tevékenységi terület: Budaörs, Biatorbágy, Diósd, Törökbálint, Érd, Budakeszi, budai kerületek) és Magyarné Jarcsó Editnek (Lakáscentrum – tevékenységi terület: Budaörs, Törökbálint, Páty, Telki, Zsámbék, Budakeszi, Diósd és Érd) tettük fel kérdéseinket.

A teljes cikket az alábbi linkre kattintva olvashatja el:

https://miosz.hu/a-budapesti-agglomeracio-valos-ingatlanpiaci-helyzete-1-resz/

Szenved az agglomeráció! Igen! Lakáshiányban!

Vágner Adrienn mondta a budaörsi ingatlanpiacról:

15 éve figyeljük Budaörs ingatlanpiacának alakulását.

Évről évre többen keresnek meg bennünket ingatlanvásárlással kapcsolatban. Az ügyfelek a település földrajzi elhelyezkedése, vagy a Budapesthez közeli kisvárosi légkör, vagy az itteni munkahely miatt részestik előnyben Budaörsöt. Sokan, nagyszülők, költöznek ide, mert gyerekeik-unokáik már itt élnek és nyűg az utazás Budapestről. Rengeteg céget is vonz az irodaházak, ipartelepek kínálata, fekvése.

Ügyfelelink legnagyobb része 25-45 év közötti, akik első lakásukat keresik, családbővülés miatt inkább családi házba költöznének vagy építkeznének.

Az utóbbi egy évben a lakásvásárlások száma nagy százalékkal emelekedett a megelőző egy évhez képest. A panellakások legtöbbször a meghírdetésük napján elkelnek. Ennek oka egyrészt a megújult, felújított, parkokkal körülvett lakótelepek, kedvező rezsikölségek, másrészt a pénzügyi szektor botrányai. Nagyon sokan inkább érzik biztonságban pénzüket egy ingatlanba fektetve, mely bérleményként sokkal nagyobb jövedelmet biztosít, mint a banki kamatok. Ráadásul a bérleti díjak is kúsznak felfelé! A kereslet növekedése miatt a panellakások ára is megugrott. A tipikus 51nm-es 2 szobás vagy 1+2fél szobás lakások másfél-két éve még 9-12MFt között mozogtak, ma már nem ritka a 17M forintos vételár sem. Sőt, a 63nm körüli vagy nagyobb panellakások 20M Ft felett találnak új tulajdonosra. Az utóbbi hónapokban olyan mennyiségű panellakás kelt el, hogy mára alig maradt ilyen jellegű lakás a piacon.

Talán a tégla építésű lakások piacán mutatkozik némi visszaesés. Azonban ennek nem az az oka, hogy nincs irántuk kereslet. Ellenkezőleg! Sokan vásáronának új építésű garzonlakást, nappali + 2 szobás vagy nappali +3 szobás lakást, azonban Budaörsön jóformán elfogytak a társasházak építésésre alkalmas telkek, illetve a szigorított helyi építési szabályzat sem teszi már lehetővé azt, hogy bárhol kettőnél több lakóegység épüljön meg. Ezen ok miatt ikerház is kevesebb épül, pedig sokan vásárolnák. A használt téglaépítésű ingatlanokban pedig kicsi a mozgás. A kisebb lakások közül is sok befektetők tulajdonába került, akik nem eladják, hanem kiadják lakásaikat. A statisztikai számok mutathatnak visszaesést, de ne felejtsük el megvizsgálni a mögöttük álló okokat!!!

Az ingatlanjaikat eladók nagy része Budaörsön marad, csak a megváltozott családi körülmények miatt kisebb vagy nagyobb ingatlanra van szüksége, vagy az ország más részén kap állást, vagy elválnak. Csekély azon eladók száma, akik az ingatlanuk eladását Budapestre költözéssel indokolják.

 

Úgy gondolom, hogy Budaörs még mindig az egyik legvonzóbb település Budapest agglomerációjában. Amennyiben Budaörsön ismét épülne nagy társasház ( 100 lakás minimum), fél éven belül az összes elkelne. Aki panellakását a nagy árnövekedés miatt el akarta adni, már megtette, így kevés van ebből a típusból a piacon. Mivel kevés van a piacon, de kereslet még mindig van, az árak tartják magukat, a csúcson. A nagy értékű (50MFt-on felüli) ingatlanok piaca már egy ideje lanyhább, ez így is marad még jó ideig. Építkezni sokan építkeznének, de nagyon nehéz jó adottságú telket találni és bizony egy 200nöl-es, széles telek 25Mft-nál kezdődik.

2015.08.

 

 

Szocpol használt lakás vásárlására?? Mióta várjuk!!

Balogh Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője

(forrás: MTI Kovács Attila)

2014. október 28-i nyilatkozatában elmondta, hogy 2015. július 1-től várható a szocpol bevezetése használt ingatlanok vásárlására, illetve meglévő lakás bővítésére is.

A támogatás mértéke 700 ezertől 1,17 millió forintig  terjed majd.

A most is érvényes szabályozás feltételei szerint kevesen tudtak élni a szocpol nyújtotta előnnyel.

A támogatás összege jelenleg három tényezőtől függ:

 • a lakás alapterületétől

 • a gyermekek számától

 • a lakás energiaminősítésétől függ. 

Azt várjuk a használtlakásra is felvehető támogatástól, hogy a fiatalok könnyebben tudnak majd lakáshoz jutni, hiszen az új építésű és használt lakások ára közötti különbség jelentős. A legtöbb fiatal az ingatlanvásárláshoz hitelt is kénytelen felvenni, a használt lakások alacsonyabb értékéhez képest talán hitelhez is könyebben fognak jutni, a szocpol pedig hatalmas segítség a számukra.

A tervezett szocpol pedig az ingatlanpiac előnyére is válhat.

Tavaly márciusban már voltak tervek a félszocpolról, az NGM táblázatában a tervezett számok láthatók.

Kíváncsian és nagyon várjuk az új rendeletet!

 

 

Budaörs a legfejlettebb magyar település

Ismételten Budaörs minősült Magyarország legfejlettebb településének – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 30 szempontú összehasonlító elemzéséből. 

A KSH megismételte azt a kutatását, amely Magyarország valamennyi településének mutatóit elemezte 2006-ban, 17 szempontot vizsgálva. Az akkori felmérés alapján 2007-ben kormányrendeletben jelölték ki a leghátrányosabb helyzetű kistérségeket, hiszen az a legelmaradottabb és a legfejlettebb településekről egyaránt képet nyújtott.

A megismételt elemzés 2011-ben készült, ám mindeddig nem hozták nyilvánosságra az adatokat.

Budaörs Város Önkormányzatának a Központi Statisztikai Hivataltól származó információi alapján a megismételt felmérés első helyén ismét Budaörs városa áll. A kutatást második alkalommal további 13 szemponttal egészítették ki, így már összesen 30 szempont összesített adatai alapján lett Magyarország legfejlettebb települése Budaörs.

A gazdasági, az infrastrukturális, valamint a foglakoztatási szempontok mellett 2011-ben már vizsgálták a települések társadalmi és szociális mutatóit is, így ez átfogóbb képet nyújtott az ország településeiről. Az adatok alapján egy komplex mutatót alakítottak ki, amelynek első 15 helyezettjét az alábbi táblázat tartalmazza.

A települések társadalmi, gazdasági és infrastrukturális fejlettsége a 67/2001. (VI. 28.) OGY-határozat alapján (komplex mutató)

Budaörs 8,49
Remeteszőlős 8,39
Diósd 8,20
Dunakeszi 8,17
Veresegyház 8,06
Telki 8,03
Törökbálint 7,99
Üröm 7,98
Budapest 7,92
Hévíz 7,91
Szigetszentmiklós 7,86
Szentendre 7,82
Biatorbágy 7,80
Göd 7,74
Győr 7,73

Forrás:

https://www.168ora.hu/buxa/budaors-legfejlettebb-magyar-telepules-131213.html

 

ÚJ SZOLGÁLTATÁSUNK!

KÉNYELMES ÉS HASZNOS!

Tisztelt Ügyfelek!

Már a Budaörsi Ingatlanszövetség honlapján is elérhető a HÍRDETÉSFIGYELŐ kényelmi funkció!

Amennyiben nem szeretné vagy nincs ideje minden nap átnézni a honlapot, milyen új hírdetéseket rögzítettünk, melyek megfelelnek az Ön igényének, kérjük, hogy miután beírta a keresésének megfelelő paramétereket, a felugró ablakban töltse ki adatait és utána automatikus értesítést fog kapni email címére az újonnan rögzített ingatlanokról! Ugye milyen egyszerű és nagyszerű?

Könnyítse meg az ingatlan keresését! Klikkeljen most!

 

A budaörsi ingatlanpiac alakulása

A KSH adatai szerint 2008 óta 2013-ig 16,5%-kal lett alacsonyabb a használt lakások nominális árszínvonala, míg reálértékük csökkenése ennek közel kétszerese, 31,9%-os. 2012. évhez képest a 2013. évi lakásárak csökkenése 3,2%-os. 2013. I. negyedévben a teljes használtlakás piac 14%-át tette ki a panellakás eladás, mely érték a korábbi években 10% alatt volt. Míg az új lakások piacán tovább tart a visszaesés, a használt lakások értékesítésére inkább a stagnálás jellemző.

 

A teljes lakáspiaci forgalom negyedévenkénti alakulása (Forrás KSH):

A budapesti agglomeráció főbb adatai szektoronként* (Forrás KSH)

Nyugati szektor: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Páty, Perbál, Telki, Tinnye, Tök, Törökbálint, Zsámbék

Ezek az országos adatok és most nézzük mi a helyzet Budaörsön.

A budaörsi ingatlanok adás-vétele állandó, nem igazán kötődik csak a tavaszi vagy őszi időszakhoz.

A budaörsi ingatlanpiacon az eladási árak a tavalyi évhez képest stagnálnak.

Pest megyében az ingatlanok eladási ára 2008 évhez képest 10-20%-ot esett, a középmezőnybe tartozunk, de ott is nagyon jó helyen állunk.

Egyre kisebb az eladott ingatlanokon belül a hitelvisszafizetési nehézségek miatt eladott ingatlanok részaránya.

Ingatlan eladása és vásárlása inkább élethelyzet változások miatt történnek. Szülők közelebb költöznek a gyerekeikhez vagy fordítva, kinövik az ingatlant vagy ép' kiszállnak a gyerekek a családi fészekből és az nagy lesz két szülő részére, válás, stb.

Megnövekedett kereslet a panellakások területén érzékelhető.

Igazán most érné meg lakásvásárlásra hitelt felvenni, azonban a hitelfelvétel feltételei miatt még most is sok család részére nem elérhetőek a hitelek. A félszocpol még nem elérhető használt lakás vásárlás esetében, viszont a kamattámogtás rendszere már működik. Aki viszont fel tud venni hitelt és ingatlant befektetési céllal vásárol, jól jár, hiszen Budaörsön kiadó ingatlant találni olyan, mint tűt a szénakazalban. A bérleti díjak tavalyi díjakhoz képest emelkedni látszanak. Sokan, mint alkalmazottak, a cégük támogatását is igénybe véve bérelnének ingatlant.

A növekedési hitelt viszont egyre több cég veszi igénybe telephely, iroda, üzlet vásárlás céljából.

Nagy a kereslet az új építésű lakások iránt, azonban az építési kedv sajnos igen kicsi. Nappali + 2 szobás, nappali +3 szobás lakást kertkapcsolattal vagy nagy terasszal sokan vásárolnának. Új építésű ingatlanként inkább ikerházak kerülnek a piacra. Nagyságuktól és területi elhelyezkedésüktől föggően áruk 40-52MFt között mozog.

A ( több mint 16 méter) széles , jó fekvésű, összközmű lehetőségű építési telkek nagyon elfogytak, amennyiben jó adottságú telek bukkan fel, hamar megveszik, amennyiben reális áron kínálják. Még mindig a Budapest közeli, Farkasréti út fölötti terület a legdrágább, itt egy 1000nm körüli telek 45-50MFt között cserél gazdát. A Törökugratónál és a vele szembeni Csiki részen a 720nm körüli telkek 25-35MFt között mozognak.

Kamaraerdőt sokan mostohán kezelik, mondván „messze van mindentől”. Ezzel nem értek egyet. Aki egyébként is autóval közlekedik, annak a bev&aacuIRODÁNK ELÉRHETŐSÉGEI


Cím: 2040 Budaörs, Puskás Tivadar út 14.


e-mail: budaorsiingatlanszovetseg@gmail.com


Web: https://www.bisz-ingatlan.hu
Budaörsi lakások, házak ingatlanszakértője